Skip to main content

Osa 2 - K niin kuin Kawada

Toshiaki Kawada & Samson Fuyuki, Footloose


Seuraavaksi tutustutaan Toshiaki Kawadan varhaiseen ottelukirjoon. Vuotta nuorempi Kawada liittyi Misawan kehoituksesta All Japanin leipiin. Kawada oli jo yläkoulun jälkeen hakenut New Japaniin, mutta äitinsä vaatimuksesta suoritti lukion loppuun. Lukioaikoina Kawada oli kunnostautunut vapaapainissa, voittaen mm. Keiichi Yamadan (myöh. Jushin Thunder Liger) kansallisessa turnauksessa. Painimenestys ja Misawan suositus avasivat oven Baban dojoon. 1982 debytoinut Kawada pistettiin pian ulkomaan komennuksella, joka vei miestä niin Teksasiin kuin Calgaryyn. Palattuaan reissulta Tenryu otti Kawadan suojelukseensa osana Revolution -stableaan.

---

Havaintoja viime kerralta: Projektin ensimmäisessä ottelussa iskettiin myöhemmin tärkeäksi muodostuva liike: Tiger Suplex '85. Tätä Misawa käytti vain suuren hädän hetkellä.

---

Tiger Mask vs Jumbo Tsuruta - Maaliskuu 1988

Ennen Kawadan suurta tähtihetkeä palataan kuitenkin Tiger Maskin pariin. Raskaaseen sarjaan siirtynyt Tiikeri oli kerännyt hyvää huomiota joukkueottelijana. Yksilöotteluita varten miestä alettiin koulimaan perinteisellä seitsemän ottelun sarjalla. 3 voittoa, 3 häviötä takana ja viimeisenä vastassa olisi hänen oppi-isänsä. Tsuruta ja Tiikeri ottivat yhteen Yokohamassa, tarkoituksena nähdä onko Tiger Mask se seuraava iso nimi.

Tämä oli hyvä ottelu. Parivaljakko tulee vielä kohtaamaan tärkeämmissä merkeissä pian, mutta esisoittona aivan mainio. Ottelu alkaa Tiger Maskin hallitsevalla ketjupainilla. Jumbo on matossa toki taitava, mutta ketterä tiikeri pystyy nopeasti muuntamaan suuntaansa. Jumbo kuitenkin saa heitettyä backdropin yleisön suuren reaktion saattelemana. Tiikeri ei tästä kaadu, vaan yrittää pistää vastarintaa. Lennokkaat liikkeet eivät tehoa Jumboon täysin. Tiikeri ottaakin tästä oppia ja näyttää dominanssiaan heittelemällä german suplexeja ja lariatteja kunnon kasarimaineventerin tavoin. Harmillisesti tämä ei riitä Jumbon kaatamiseen. Tiikeri tekee virheen yrittäessään taas lennokkaita liikkeitä. Jumbo ei tätä sulata, vaan antaa backdroppeja ja vie ottelun voiton. ***½. Perusasiat kunnossa ja hyvä tarina. Jumbo myi erinomaisesti Tiikerin heavyweight-manöövereitä ja oli ottelun loppuvaiheilla hyvin pöllämystyneen näköinen. Tiger Maskin liikkeet olivat uskottavia ja yleisö söi painijoiden kädestä huutaen äänekkäästi Tiikerin nimeä.


Jumbo Tsuruta, Takashi Ishikawa & Great Kabuki vs Ashura Hara, Toshiaki Kawada & Samson Fuyuki - Maaliskuu 1988

Joukkueottelut, japanipainin suola. Jumbon poppoo ja Revolution olivat olleet tukkanuottasilla vuoden päivät, joten oli syytä laittaa ryhmät ottelemaan keskenään. Tsurutan nurkassa ollut Ishikawa oli Jumbon vanavedessä siirtynyt All Japaniin. Keskikortin entinen sumopainija toimi Jumbon vakiopartnerina, mutta ei koskaan saavuttanut suurta menestystä. Mies eläköityi vuonna 1988, mutta palasi myöhemmin jelppimään Tenryuta hänen omien promootioidensa kanssa. Great Kabuki taasen oli veteraanipainija, joka kierteli ympäri maailmaa. Jo Rikidozanin ajoista asti paininut Kabuki toi Jumbolle tarvittavan keskiyläkortin nimen, mutta Kabukin merkitys isommassa kuvassa oli melko pieni. Vastapuolen Hara taas oli Tenryun ykköstykki. Hara oli Revolutionin kakkoskomentaja ja entinen rugbytähti. IWEssä uransa aloittanut Hara oli aina positioitu pahikseksi, joten hän sopi hyvin Tenryun vastarintaliikkeeseen. Tiimin toinen IWE-kasvatti, Samson Fuyuki, oli taasen nuorempi ja kokemattomampi. IWEssä uransa aloittanut ja pian AJPWhen siirtynyt Fuyuki oli pitkään keskikortin vakiomörssäri. Suurin suosio tähän mennessä oli ollut Toshiaki Kawadan kanssa joukkueena toimiminen. Fuyukista ei pahemmin tulla kuulemaan, mutta 1990-luvun japani-indyissä mies nousi legendaksi. Kawada oli pakollinen nuori painija. Tenryun oppipoikana potkut olivat tärkeä osa arsenaalia.


Joukkueena toiminut Fuyuki ja Kawada lähtivät taistoon Haran johdolla. Ottelun alkupää on melko suoraa Fuyukin kurmotusta. Veteraanit pitävät nuoren jullin aisoissa. Välillä Hara käy välissä läpsimässä Jumboa pitääkseen vastapuolen kurissa. Kurmotus jatkuu pitkään, Kawadan käydessä välissä tekemässä pari liikettä. Haran päästyä kehään alkaa vastapuoli ottamaan hieman varovaisemmin, kyseessä on kuitenkin varsin kokenut painija. Fuyuki pääsee taas kehään ja rupeaa pistämään kampoihin Jumbolle. Jumboa ei kaadeta yksin, vaan Fuyuki ja Kawada yhteistuumin saavat Jumbon maihin. Veteraanit kuitenkin osaavat eristää joukkueet toisistaan ja Kawadan päästessä kehään Kabuki yllättää ja selättää. **.


Terry Gordy & Stan Hansen vs Toshiaki Kawada & Genichiro Tenryu - Real World Tag Leaguen finaali - Joulukuu 1988

Haran joutuessa uhkapelivelkoihin Giant Baba päätti pistää asialle lopun ja potki Haran pihalle. Tenryun joukkuetoverin puute tulevaa liigaa varten oli huolestuttava. Onneksi oman ryhmän sisältä löytyi nuorta verta Kawadan muodossa. Turnauksessa menestys oli hyvä ja miehet painivat tiensä finaaliin asti. Ottelut olivat pääosin alakynnessä olevan Kawadan kuritusta ja Tenryun viimehetken pelastuksia. Hierarkia kun on. Vastapuolella taas oli kovempaa vastusta. All Japan buukkasi mieluusti paljon erilaisia ulkomaisia painijoita, mutta muutama oli ylitse muiden. Teksasilainen Stan Hansen oli noukittu New Japanin riveistä All Japaniin ja tämä riehuva cowboy oli Bruiser Brodyn joukkuetoverina yksi pelätyimpiä nimiä Japanissa. Joukkuetoverinaan hänellä oli vakiopartneri Terry Gordy. Gordy oli osa legendaarista Fabulous Freebirds -joukkuetta, mutta rakensi omaa legendaansa Japanissa. Hansen ja Gordy olivat vuosia kärkipään ulkomaisia painijoita, joten tämä joukkue oli hyvin vahva turnauksen ennakkosuosikki. Mainitsinko, että turnauksen voittajista tulee uudet mestarit? Vuoden lopussa käytävän joukkueturnauksen aluksi mestaruudet riisutaan ja turnausten voittajat saavat vyöt itselleen.

Ottelu alkaa Kawadan energisellä potkusarjalla. Nopeasti kuitenkin kokeneet vastustajat ottavat tilanteen haltuun ja Kawadaa kurmotetaan huolella. Tenryu saadaan vaihdettua kehään ja Hansen sekä Gordy pakenevat kehästä. Aivan selkeä uhka. Tenryu pistää vastapuolta pakettiin. Pehmitetty Gordy saa maistaa vaihtotuoreen Kawadan potkuja. Kawadan energinen suoritus katkeaa Hanseniin. Nuori mies vaihtaa sisään Tenryun ja tämä alkaa pistämään kampoihin. Valitettavasti amerikkalaisten ylivoima on liikaa. Kawada on onneksi pelastamassa. Tenryu pääsee vaihtoon ja Kawada pyrkii saavuttamaan voittoa. Pehmitetty Gordy on selätettynä. Hansen hiffaa, millä voitetaan ja toteaa että Tenryu ei yksin tätä voi voittaa. Kawadan polvi saa runtelua. Tenryu vaihdetaan kehään ja sama kärsimysnäytelmä jatkuu. Kawadaa käydään vähän runtelemassa lisää, jottei voi häiritä lisää. Pieni toivonkipinä nähdään, kun Kawada rynnii kehänlaidalta keskeyttämään luovutusotteen. Palkkioksi polvea runnotaan lisää. Tenryu saa pienen toivon hetken, mutta jenkit saavat tilanteen lopulta haltuun. Gordy pelastaa Hansenin selätykseltä ja iskee Tenryulle powerbombin. Kawada on pelattu ulos ja Hansenin lariat päättää ottelun. ***. Miellyttävä ottelu. Voimatasot ovat selkeästi esillä - Hansen hakkaa Kawadaa, Tenryu hakkaa Gordya, Gordy on pikkaisen Kawadaa parempi. Kawadan runneltu polvi palaa vielä tässä saagassa tärkeään rooliin. Ottelussa oli hyvä meininki ja hauska tarina, mutta ei ihan onnistunut säväyttämään. Tämä ottelu kuitenkin loi hyvän pohjan tulevaisuuden joukkuetaistoille.

---

Seuraavassa osassa: Palkinnoista suurin taotaan ja kolmas pilari astuu framille.

Comments

Popular posts from this blog

U:n perilliset - Osa 1

 “Paini on urheilun kuningaslaji”. Tällä ajatusmaailmalla Antonio Inoki lähti rakentamaan uutta painiorganisaatiotaan, New Japan Pro-Wrestlingiä vuonna 1972. Karl Gotchin ja Billy Robinsonin kaltaisten painivirtuoosien myötä New Japan lähti muokkaamaan tyyliään eräänlaiseksi proto-MMA-tyyliseksi väännöksi. Tyylin paremmuutta todistettiin vuonna 1976 alkaneilla näytösotteluilla, joissa painisankari Inoki haastoi kulloin minkäkin lajin mestarin. Suurimpana huipennuksena (ja epäonnistumisena) nähtiin ottelu nyrkkeilyn kiistatonta mestaaria, Muhammed Alia vastaan. Inokin otellessa spektaakkeleita, koulutettiin dojossa perinteistä catch-painia Gotchin ja Robinsonin opissa. NJPW:n nuoriso sai perinteisen koulutuksen, jotta hekin voisivat joku päivä todistaa painijoiden olevan kamppailijoista voimakkaimpia. Nousukautta kesti pitkään 1980-luvulle, kunnes vuonna 1983 NJPW romahti. Antonio Inoki oli kanavoinut ennätystuotot omaan sivuprojektiinsa, Anton Hiseliin. Kyseinen bioteknologiafirma ...

Lohikäärmeistä viimeiset - Ultimo Dragonin kasvatit - Osa 3 - Toryumon X

Kaksi koulutusprojektia myöhemmin, Ultimo Dragon oli suurenmoisen painikoulun johtaja. Toryumon Japan ja T2P olivat molemmat tuottaneet omilla tavoillaan laadukasta sisältöä kotimaan painiskeneen. Nyt kuitenkin Ultimolla oli silmänsä maailmalla. Kolmannen Toryumon -erän tavoitteena olisi luoda täysin uusia, maailmanluokan tähtiä. Japani ei enää riittäisi, vaan X -projektin painijat olisivat tähtiä missä vain he ottelisivat. Ultimo jälleen kerran laittoi haut päälle, toivoen nuoria ja innokkaita painijatoivoja hakemaan hänen painikouluunsa. Dragonilla oli myös alkamaisillaan WWE-sopimus, joten hän tahtoisi käyttää oppilaitaan WWE:n tapahtumissa. X poikkesi aiemmista siinä, että alkukoulutus käytiin Japanissa Toryumonin dojolla. Meksikoon lähettämisessä oli omat riskinsä, joten koulutettavien laatu ja taito varmistettiin ensin Japanissa.  Harmillisesti Ultimon WWE -visiitti jäi lyhyeksi ja samalla kotimaassa kuohui. Ultimon oppilaat halusivat eriytyä omaksi promootioksi, jättäen Tory...

Eiji

  5 vuotta sitten sankarini menehtyi. Oli maaliskuun 4. Päivä vuonna 2016.  Vilpoisena alkukevään päivänä muistan avanneeni läppärini ja seuraamani painisivuston etusivulla luki suru-uutinen. Olin ehtinyt asua Japanissa jonkin aikaa ja miettinyt, josko pystyisin tapaamaan tämän nuoruuden idolini edes kerran. Ensimmäisen kerran mahdollisuus olisi ollut vuonna 2009, kun Dragon Gate järjesti Hayabusan kunniaksi tribuuttitapahtuman. Matka oli jo varattuna, mutta jouduin siirtämään sitä muutamalla kuukaudella akuutin terveydellisen kriisin takia. Vuonna 2016 ajattelin, että ehdin käymään jollain hänen baarikeikoistaan. Aikaa olisi vielä tavata. On kovin hankala lähteä purkamaan tuntoja 5 vuoden jälkeen, mitä hän merkitsi minulle. Eiji Ezaki, tunnetummin Hayabusa, oli yksi 90-luvun näyttävimpiä ja hurjapäisimpiä painijoita. Painija, joka uhmasi omia rajojaan ja laittoi kehonsa likoon joka ilta. Mies joka kantoi horjuvaa promootiota harteillaan aina sen loppumetreille saakka. Mies jo...