Skip to main content

Lohikäärmeistä viimeiset - Ultimo Dragon Gymin kasvatit - Osa 1 - Toryumon Japan

Lohikäärmeistä viimeiset - Ultimo Dragon Gymin kasvatit - Osa 1 - Toryumon Japan




Yoshihiro Asai oli kaikin puolin valmis koulutukseen New Japanin dojossa. Hän oli atleettinen, liikkui erinomaisesti kehässä ja osasi esiintyä edukseen. Oli vain yksi ongelma: hän oli liian lyhyt.


Tähän tyssäsi nuoren painijan lupaava alku, ellei legendaarinen dojodemoni Kotetsu Yamamoto olisi nähnyt herrassa jotain. Aluksi New Japanin dojon vierailevana oppilaana ollut Asai avusti Yamamotoa koulutuksessa. Merkittävä havainto kuitenkin tapahtui, kun Asai näki vierailevia meksikolaisia painijoita ja pyysi päästä Meksikoon koulutettavaksi. Yamamoto suostui ja Asai pakkasi laukkunsa kohti Meksikoa. Vuosia myöhemmin mies palasi suurena tähtenä, Ultimo Dragonin nimellä, takaisin Japaniin ja halusi tehdä jotain täysin uutta. Ultimo Dragon Gym kouluttaisi uusia lucha-tähtiä Japanilaisista painihalukkaista.


Artikkelisarjan tarkoituksena on tarkastella jokaisen Ultimo Dragonin oppilaan uraa ja kehitystä. 14 eri kurssista koostuva painijakatras on värikäs ja moni on ponnistanut mielenkiintoiselle uralle. Samalla tarkoituksena on tarkastella Ultimon paikkaa yhtenä merkittävimmistä painikouluttajista maailmassa.


Ultimo Dragon Gymin synty


Meksikosta palattuaan Ultimo ehti pyöriä niin SWS:n, WARin kuin New Japanin kehissä. Isot rahat odottivat Amerikan mantereella, joten vuonna 1996 Ultimo siirtyi WCW:n leipiin. Ultimo näki amerikkaan siirtymisen mahdollisuutena ja perusti Mexico Cityn esikaupunkialueelle, Naucalpaniin, oman koulutuskeskuksensa. Koulutettavat olisivat japanilaisia, jotka eivät pienen kokonsa puolesta päässeet isojen promootioiden koulutettavaksi. Asai tahtoi antaa hänen tilanteessa olleille nuorille mahdollisuuden, joka hänelle suotiin.


Ilmoituksia painijahausta laitettiin eri asiantuntijalehtiin ympäri japanin ja Ultimo myös otti yhteyttä tuntemiinsa promootioihin. Tarkoituksena oli löytää potentiaalisia koulutettavia ja luoda uusi sukupolvi japanin painimaailmaan. Innokkaita löytyi mittavasti ja lopulta 6 lupausta pääsivät lohikäärmeen selkään kohti Meksikoa.


1. Vuosikurssi


Ensimmäinen katras oppilaita oli sekalainen kokoelma eri painitoivoja ympäri Japania. Nämä nuoret muodostivat Ultimo Dragonin ensimmäisen keihäänkärjen, jolla luotaisiin uusia japanilaisia supertähtiä. Vuonna 1997 seuraavat henkilöt astuivat koulutukseen.


SAITO / Super Shisa


Yoshiyuki Saito oli poikkeuksellinen tapaus hakijoiden joukossa. Jo vuonna 1994 debytoinut Saito oli alunperin Michinoku Pro -promootion kouluttama painija, jonka ura ei kuitenkaan kovin pitkälle ehtinyt edetä. Kuultuaan Dragonin suunnitelmasta perustaa uusi painikoulu, Saito laittoi hakemuksensa sisään ja pääsi mukaan ensimmäiselle kurssille. Kokeneempana painijana Saito löysikin itsensä nopeasti apukouluttajana avustamassa opetuksessa. Vuonna 1997 Saito pääsi debytoimaan japanissa sekä luomaan pohjaa Toryumonin perustamiselle.


Ura ei pitkään kestänyt, sillä vuonna 2001 Saito eläköityi. Eläkepäiviensä toimeksi hän siirtyi olemaan kouluttaja. Vai olikohan näin? Mystinen Super Shisa ilmestyi ja hänet esiteltiin Saiton oppipoikana. Suurena mysteerinä pidettiin, että oliko Saito ja Super Shisa sama henkilö? Kyllä, Dragon Gate lopulta paljasti asian näin. Super Shisa pyöri Dragon Gaten alakortissa vuosia, kunnes vuoden 2022 keväällä hän erinäisistä syistä johtuen ilmoitti lähtevänsä Dragon Gatesta.


SUWA


Takahiro Suwa oli jo pitkällä painijaksi hakeutumisessaan. Legendaarisessa Animal Hamaguchin painikoulussa käynyt nuori ottelija haki Akira Maedan RINGS promootioon, muttei päässyt sisään. Ultimo Dragonin projektista kuultuaan Suwa haki ja otettiin suorilta käsin koulutettavaksi. Alusta asti lucha-tyyli ei tuntunut omalta lajilta. Suwalle annettiin vakiheelin rooli ja Toryumonin päämestaruus löytyi herran käsistä vuonna 2004. Harmillisesti olkapäävamma pakotti hänet pudottamaan vyön ja samassa rytäkässä mies vaihtoi firmaa.


SUWA vaihtoi Pro Wrestling Noahin leipiin, jossa hän koki itsensä enemmän kotoisaksi. Noahin junioridivisioonan ykkösheelinä SUWA kamppaili niin Kentan, Marufujin kuin Atsushi Aokin kanssa. SUWA kuitenkin iski saappaat naulaan vuonna 2007. Kunnes hän palasi vuonna 2013. Lyhyen esiintymisen Maybach Taniguchi Jr -maskihahmona jälkeen, SUWA palasi vanhalle nimelleen kunnes selkärankavaurio pakotti miehen lopettamaan vuonna 2014. SUWAn nykyliikkeistä ei paljoa tietoa löydy.


Magnum Tokyo


Ultimo Dragonin fanina tunnettu Katsumasa Kuroki oli isänsä yrityksessä tavallinen toimistotyöläinen, kun hän huomasi WAR -promootion hakevan uusia oppilaita. Gen’ichiro Tenryun promootiossa hän pääsisi idolinsa Ultimon sekä Tenryun kanssa työskentelemään. Useita kertoja hakenut Kuroki joutui pettymään, sillä WARin ovet eivät auenneet. Ultimo oli huomannut tämän nuoren halukkaan potentiaalin ja otti hänet suojatikseen. Kuroki lähtisi Meksikoon oppimaan. Vuosina 1997 ja 1998 Kuroki otti uuden gimmicknimen Magnum Tokyo, hahmonaan stripparipornotähtimiesmalli. 


Heti Toryumonin alusta asti, Magnum laitettiin promootion ässäksi. Isoin entrance, eniten mediaesiintymisiä ja valtava profiili. Magnum oli jatkuvasti esillä sekä hänelle annettiin parhaimmillaan oma joukkueensa johdettavaksi. Magnum oli myös yksi johtohahmoista vuoden 2004 eriytymisessä, kun Toryumon ja Dragon Gate eriytyivät. Dragon Gatessa miehelle annettiin jälleen superstaran rooli. Mies jopa pääsi Tenryun oppipojaksi erään tarinan takia, nostaen itseään jälleen seuraavalle tasolle. Valitettavasti nousu loppui vuonna 2007, kun Magnum joutui lopettamaan silmävamman takia. Uran jälkeen Magnum kouluttaisi kamppailulaji Kuudoon saloissa eri maan oppilaita.


Hiljaisuutta jatkui vuoden, kunnes loppuvuodesta 2008 HUSTLE -promootiossa ilmestyi mystinen etsivä Alan Kuroki. Kuroki oli omituinen gimmick, joka ei kestänyt pitkään. Fanit halusivat Magnumin takaisin. Maaliskuussa 2009 etsivän kamat lensivät nurkkaan ja Magnum palasi tanssijoidensa kanssa kehään. Paluuta kesti noin puoli vuotta, kunnes HUSTLE sulki ovensa. Magnum ei enää muualle lähtenyt, vaan palasi kamppailulajivalmentajaksi. Miestä löytää vieläkin kouluttamasta karatea.


Dragon Kid


Nobuyoshi Nakamura ihaili maskipainijoita yli kaiken. Kuten moni aikalaisensa, hän kasvoi Tiger Maskin, Mil Mascaraksen ja Jushin Ligerin varhaisina vuosina. Tästä innostuneena nuori Nakamura hakeutui JWA Tokai Pro-Wrestling -nimiseen pikkuindyyn, jonka toiminta keskittyi Aichi-prefektuurin alueelle. Nagoyan lähiöistä ei kovin pitkälle painimaailmassa päästä, joten nuori mies hakeutui Atsushi Onitan oppiin FMW -promootioon. Legendaarinen deathmatchpromootio eli suurimpia vuosiaan ja Nakamura pääsi hankalasta pääsykokeesta läpi. Valitettavasti sisäänpäästyään selvisi totuus: 161.8 senttimetrin pituiseista kaverista ei voi tulla painijaa. Pettymystään peitellen, nuori mies laitettiin tuomaroimaan FMW:n otteluita.


Eräänä päivänä Michinoku Pro-Wrestlingin kakkosmies Jinsei Shinzaki kertoi, että painimisestasi saattaisi sittenkin tulla totta. Shinzaki esitteli Nakamuran Ultimo Dragonille ja loppu on historiaa. Vuonna 1997 CMLLssä Dragon Kid, Ultimo Dragonin ykkösoppilas, sai alkunsa.


Dragon Kidin urasta voi kirjoittaa pitkät pätkät, joten suosittelen teitä tutustumaan herran toimintaan videoiden pohjalta. Kidin ura jatkuu vieläkin ja tuntuu, että mies vain muuttuu etevämmäksi. Tänä vuonna 47 vuotta täyttävä Dragon Kid on edelleen ihmeurheilija ja mahtava painija. Dragon Kidiä pidetään edelleen Toryumonin ja Dragon Gaten suurimpana legendana, jonka eläköityminen tulee saamaan paljon huomiota.


Don Fujii


Sumomaailmassa nimi Rikinoumi ei paljoa kerro. 9 vuotta lajia harjoittanut Tatsuki Fujii ei sumourallaan pitkälle päässyt, jääden neljännen “Sandanme” -divisioonan painijaksi. Uran päätyttyä mies hakeutui Tenryun WAR -promootioon töihin, toimien lipunmyyjänä. Näihin aikoihin hän kuuli, että Ultimo Dragon olisi perustamassa painikoulua. Tenryun tavoin, Fujii vaihtoi sumokehän painikehään. 


Fujii on Dragon Kidin tavoin yksi Dragon Gaten legendaarisista peruspilareista. Pitkän uran tehnyt Fujii on ollut pääotteluissa, joukkueotteluissa kuin alakortin avaushassutteluissa. Miehen uralla ei merkittäviä loukkaantumisia tai poissaoloja ollut, vaan Fujiita on nähty vuosien varrella lähes joka showssa. Fujii ei enää ole täysterässä, mutta sen sijaan hän on yksi promootionsa mieleenpainuvimmista hahmoista. Fujii on myös tärkeä hahmo Dragon Gaten taustavaikuttajana, toimien niin kouluttajana kuin bisnesmiehenä promootion päivittäistoiminnassa.


CIMA


Luokkansa priimus. Toryumonin ja Dragon Gaten tunnetuin tähti. Nobuhiko Ooshima, tuttavallisemmin CIMA, on se nimi joka tullaan aina liittämään Toryumoniin ja Dragon Gateen, vaikka miestä ei olla vuosiin nähty lohikäärmeiden kehässä.


Yläasteikäisenä hän hullaantui Ultimo Dragonin painityylistä ja päätti tällöin ryhtyä painijaksi. Lukioaikoinaan Ooshima treenasi itsensä supertikkiin ja osa-aikatöistä saaduilla rahoilla mies lähti lukiosta valmistuttuaan suoraan Meksikoon, Dos Carasin oppiin. Miehelle kuitenkin iski suuri koti-ikävä, jonka myötä hän palasi Japaniin ja jatkoi pätkätöiden tekemistä. Välissä hän ehti painia JWA Kansai -pikkupromootiossa, mutta suurempaa painimenestystä ei irronnut. 


Monien muiden toivokkaiden lailla, CIMA näki lehti-ilmoituksen jossa Ultimo Dragon haki koulutettavia uuteen painikouluunsa. Tarinan mukaan kaikki muut koulutettavat oli valittu, joten enää oli paikka yhdelle. Ultimo Dragon kysyi ystävältään, että kenet hän ottaisi viimeiseksi. Valinta osui CIMAan ja nuori painijahalukas pääsi osaksi uutta koetta.


Heti uransa alusta asti CIMAlle laitettiin suuri viitta harteilleen. CRAZY-MAX -joukkion johtaja, Toryumonin edustaja Super J-Cupissa, ensimmäinen UDG (myöhemmin Open The Dream Gate) -mestari. Taustalla mies oli koko painijakaartin johtaja ja myöhemmin myös kansainvälisen talentin buukkaaja. CIMAn ura oli alusta asti kärjessä ja se myös on näkynyt kaikissa miehen otteluissa. 


Toryumonin muuttuessa Dragon Gateksi, CIMA oli edelleen firman ykköskasvo ja jatkoi uraansa firman ykkösveteraanina. Useita mestaruuskausia kartuttanut CIMA oli kuitenkin vuonna 2018 uuden vaiheen edessä, kun Dragon Gaten toimitusjohtaja Takashi Okamura siirtyi sivuun tehtävistään ja CIMA otti uuden johtoroolin. Tilanne oli kuitenkin monimutkainen, sillä CIMA oli aiemmin samaisena vuonna ilmoittanut keskittyvänsä kiinalaisen OWE -promootion pyörittämiseen. Dragon Gate menetti tässä rytäkässä osan nuorista toivoistaan ja CIMA lähti kyntämään omia teitään. 


OWE romahti koronapandemian tuomiin ongelmiin, jonka myötä CIMA seuraajineen alkoi keskittymään entistä enemmän Japanin eri promootioihin. #STRONGHEARTS kiersi kaikki japanin vähänkään isommat promootiot, tuoden mukanaan kattavan fanijoukkonsa. Lopulta vakipaikka löytyi GLEAT -promootiosta, jossa CIMA vieläkin ottelee.


2. Vuosikurssi


Ensimmäisten oppilaiden kanssa saatiin hyvät pohjat koulutusmallille, joten vuonna 1998 toinen erä oppilaita aloitti koulutuksensa


Yasushi Kanda


Chibasta kotoisin oleva Yasushi Kanda rohkaistui hakemaan Ultimo Dragon Gymin toiseen koulutuserään ja Meksikossa odotti kova treeni. 1998 Meksikossa debytoinut Kanda pääsi heti kovan heelin asemaan ja Toryumonin saavuttua Japaniin, Kanda oli tärkeä osa M2K -öykkäritiimiä. 


Kandan ura joutui katkolle vuonna 2002, kun Genki Horiguchin “Beach Break” -liikkeen epäonnistumisen johdosta Kandan niskaluu liukui 1.5 senttimetriä sivuun. Tämä loukkaantuminen pelästytti koko promootion, joten Kanda päätti laittaa saappaat naulaan. Kanda siirtyi tuomaritehtäviin, toimien promootion päätuomarina useita vuosia. Dragon Gaten alkaessa Kanda otti myös tehtäväkseen olla Dragon Gaten tapahtumatuottaja, pitäen huolen että tapahtumapäivinä kaikki olisi kohdillaan.


Vuonna 2005 kuitenkin treenikärpänen puraisi ja Kanda aloitti harjoittelemaan painimista, tavoitteenaan nousta jälleen kerran kehään. Parin yhden illan erikoisesiintymisten jälkeen, fanit suorastaavaan vaativat Kandan palaavan kehään. Tästä rohkaistuneena Kanda teki pysyvän paluun kehään ja painii edelleen Dragon Gaten veteraaniosaston edustajana. 


Genki Horiguchi


Kuten moni muukin, Hiromasa Horiguchi rakasti painia pienestä pojasta saakka. Kumamoton prefektuurista kotoisin oleva Horiguchi löysi mahdollisuutensa tehdä itsestään tähden, kun Ultimo Dragon haki oppilaita uutta koulutuseräänsä varten. Meksikossa debytoinut Horiguchi oli alusta asti keskeinen osa koko promootiota. Surffarista pahikseksi ja siitä eteenpäin edennyt Horiguchi löysi itsensä keskikortin rakastettavana hahmona.


Genki Horiguchi on yksi Dragon Gaten tärkeimpiä painijoita. Häntä ei ole nostettu suuremmille areenoille eikä merkittäviä mestaruuskausia ole siunaantunut. Tästä huolimatta, mies on aina ollut osana isoja joukkuesotia ja työskennellyt uusien tulokkaiden kanssa, nostaen heidän asemaansa vuosien edetessä. Horiguchi on myös yleisön kestosuosikki, johtuen miehen luonnollisesta karismasta ja mikkitaidoista. Horiguchin ura on jatkunut niin heelinä, kuin facena, huipentuen Jimmys -huumoristablen johtajuuteen joka kaikesta pöhköydestään huolimatta oli yksi Dragon Gaten rakastetuimpia ryhmiä.


Kenichiro Arai


19 -vuotias Kenichiro Arai näki tulevaisuutensa FMW:n riveissä. Hakiessaan koulutukseen, samassa hakijaerässä oli tulevaisuuden FMW -tähdet, Hayabusa ja Mr. Gannosuke. Toiveikkaana Arai ajatteli, että hän olisi FMW:n tulevaisuuden toivo. Totuus oli eri - Arai ei päässyt dojoon. Koulutus jatkui FMW:n pyörittämässä painikoulussa, johon Arai keräsi rahat osa-aikatöistään. Seuraava hakukohde oli W*ING -promootio, jonka ovet eivät nekään auenneet nuorelle Araille. Pätkätöistä kerätyillä rahoilla Arai päätti rahoittaa itselleen mahdollisuuden Meksikossa, johon Ultimo Dragon haki uusia oppilaita.


Araille asetettiin alusta asti vakioheelin rooli. Siinä missä muut olivat perinteisen luchatyylin mukaisia lentelijöitä, Arai otti itselleen rajumman brawlityylin. Arai jatkoikin uraansa pitkään eri heel-joukkioiden edustajana, kunnes uran hidastuessa mies siirtyi enemmän humoristisempiin kohtiin osana alakorttia.


Viime vuosina Arai on ollut aktiivisempi muissa indyissä, edustaen Dragon Gatea esiintymisissään. Arain esiintymiset Dragon Gatessa ovat olleet pienemmässä roolissa, miehen esiintyessä silloin tällöin erikoisrooleissa. Arai toimii kulisseissa myös kouluttajana, vetäen seminaareja ympäri indyjä nuoremmille painijoille. 


Stalker Ichikawa


Jokin kansainvälinen verkkomedia kirjoitti Ichikawasta, että hän on “maailman huonoin painija”. Asiasta voi olla montaa mieltä. Alunperin Ichikawa halusi olla mustissa painishortseissa oleva strong style -ottelija. Ultimo Dragonilla oli eri mielipide: Ichikawasta tehtäisiin komediahahmo, jonka inspiraatio otettaisiin vanhasta komediasarjasta 1980-luvulta. Ichikawasta tuli rakastettava jobberi, jota kärrättiin ottamaan milloin keneltäkin nenilleen.


Merkittävimpänä Ichikawan kohdalla kuitenkin muodostui tuo mystinen vastustaja X. Dragon Gaten isojen tapahtumien yhteydessä Ichikawa joutui kohtamaan tuon kyseisen X:n ja lopputulos oli aina täysi rökitys. X kun sattui olemaan aina eri painija: yleensä Dragon Gaten ulkopuolelta saapunut tähti. Aja Kong, Kensuke Sasaki, Toshiaki Kawada ja Mitsuhiro Matsunaga ovat vain osa nimistä, joita Ichikawa pääsi kohtaamaan. Tänäkin päivänä Ichikawan saattaa nähdä matsaamassa ties kenen vierailevan tähden kanssa.


Verhon toisella puolen Kanji Ichikawana tunnettu herrasmies on vastuussa Dragon Gaten tapahtumamyynnistä ja promootiosta. Väitetään jopa, että mies ajaa täydessä painisotisovassaan ympäri japanin kaupunkeja mainosautossa. 



3. Vuosikurssi


Pieneksi jäänyt kolmas erä aloitti koulutuksensa hieman myöhemmin. Harmillisesti toinen heistä joutui debytoimaan vasta myöhemmin.


Susumu Yokosuka


Susumu Mochizuki halusi peruskoulun jälkeen painijaksi ja haki New Japanin dojoon. Valitettavasti leijonan pesän ovet eivät auenneet, joten nuori toivo hakeutui Michinokuun. Valitettavasti Susumulla menivät sukset ristiin bäkkärillä, jonka myötä mies lähti promootiosta pois ennen debytointia. Jälleen kerran, Ultimon painikoulu raotti oveaan nuorelle miehelle ja tämä matkasi Meksikoon osana Toryumonin kolmatta vuosikurssia. 


Hyvin nopeasti Susumun rooli oli selkeä - hän olisi yksi vakioheeleistä koko firmassa. Siinä missä muut heelit alkupäässä olivat brawlereita, Susumu oli yksi teknisistä ja atleettisimmista painijoista koko rosterissa. Tämä taito ei jäänyt huomaamatta, sillä Susumua nostettiin mestaruuskuvioihin Dragon Gate vuosina varsin vahvasti. Kulttimainetta nauttineen Jimmy’s-ryhmän jäsenenä Susumu myös väläytti komediataitojaan varsin tehokkaasti.


Nykyisellään Susumu suhailee alakortin ja keskikortin kohdalla, siirtyen pikkuhiljaa taka-alalle Dragon Gaten uudistaessa itseään nuorten painijoiden esiinmarssin kautta.


Mototsugu Shimizu


Susumun tavoin Shimizu lähti kolmannen erän koulutukseen, rakentaen itsestään uuden aikakauden painijaa. Aiempaa painitaustaa ei ollut, mutta intohimo lajiin löytyi. Harmillisesti Shimizu loukkaantui pahasti kesken koulutuksensa, jonka myötä hänet laitettiin hetkellisesti työskentelemään Toryumonin taustatehtävissä. 


Varsinainen debyytti tapahtui vuonna 2000, Toryumon 2000 Projectin merkeissä (tästä lisää seuraavassa osassa). Harmillisesti Shimizun ottelumäärä jäi vähäiseksi, sillä aiempi loukkaantuminen jatkoi vaivaamistaan. Vuonna 2004, Dragon Gaten irtaantuessa Toryumonista, Shimizu päätti lähteä omille teilleen. Myöhemmin häntä löydettiin niin El Dorado -promootiosta (joka rakennettiin T2P/Toryumon X -oppilaiden ympärille) kuin Michinoku Prosta. Ajan edetessä mies oli mukana perustamassa Secret Base -promootiota, joka tähänkin päivään asti jatkaa matkaansa. Shimizu on kiertänyt japanin suurimmat ja pienimmät indyt, otellen jopa deathmatcheissa aktiivisesti. 


Shimizu ottelee vieläkin Secret Basessa vuonna 2023, toimien myös promootion toimitusjohtajana.



4. Vuosikurssi


Toryumon Japanin viimeiseksi jäänyt koulutuserä sisälsi vain pari nimeä.


Ryo Saito


Baseballia rakastanut Ryo Saito hakeutui lehtiartikkelin innoittamana Toryumonin koulutukseen. Japanissa käytyjen tryoutien jälkeen Saito löysi itsensä lentokoneesta Meksikoon ja nuori mies joutui heti kokemaan kovia. Legendan mukaan vanhemmat painijat eivät suostuneet edes puhumaan hänelle alkuaikoina. Tästä huolimatta, Saito jatkoi eteenpäin ja kehittyi yhdeksi kotipromootionsa tekniikkavirtuooseista. 


Ryo Saito, kuten muut saman aikansa veteraanit, on malliesimerkki painijasta joka on kulkenut Toryumon/Dragon Gate -promootioiden cardihissiä. Välillä ollaan openerissa, välillä keskikortissa ja välillä noustaan main eventiin. Saiton pitkäjänteisyys ja pysyvyys firmassa on ollut keskeinen osa koko promootion tarinaa.


Nykyisellään Saito toimii auktoriteettihahmona koko promootiolle. Kulisseissa mies on myös vastuussa tapahtumatuotannosta, tehtävänään pitää huoli että kehä on kasassa ja valot toimii.


Kinta Tamaoka


Kinta Tamaoka lähti Meksikoon toteuttamaan unelmaansa painimisesta. Valitettavasti totuus selvisi pian, sillä raskaat treenit eivät soveltuneet Tamaokalle laisinkaan. Tästä huolimatta Tamaoka pysytteli bisneksessä ja hänestä koulutettiin tuomari.


Vuosien kuluessa Tamaokasta kehittyi etevä tuomari ja hän toimitti Dragon Gaten päätuomarin virkaa. Häntä myös laitettiin muutamaan storylineen mukaan hassuttelemaan, yleisön suureksi iloksi.


Valitettavasti Tamaoka joutui virkavallan kanssa vaikeuksiin vuonna 2011. Huumausaineiden käytöstä ja hallussapidosta epäilty Tamaoka sai välittömästi lähtöpassit Dragon Gatesta eikä miehestä olla sen jälkeen kuultu mitään.


Muut “oppilaat”


Toryumonin pohjarosterissa oli oman koulun oppilaiden lisäksi muutama muu toivokas, jotka Ultimo rekrytoi osaksi tulevaa japaninvalloitustaan. Pääosa heistä oli Koji Kitaon Buko Dojon kasvatteja, joita oltiin nähty aiemmin WAR -promootion alakortissa. Buko Dojossa Koji Kitao, entinen sumotähti, koulutti karatekoista kamppailijoita. Pääosin Buko Dojo tähtäsi painimarkkinoille ja heillä oli vakipaikka WAR -promootiossa. Näitä nuoria tähtiä tuotiin antamaan hieman kokeneempaa vastustajaa Ultimon oppipojille.


Takashi Okamura


Karatetaiturina tunnettu Okamura debytoi WAR -promootiossa vuonna 1994. Muiden oppiveljiensä kanssa he toimivat yhtenäisenä stablena, kunnes vuonna 1999 kutsu kävi Toryumon Japanin riveihin. Okamura oli painimisen ohella työskennellyt myyntialalla ja bisnesvainustaan tunnettu Okamura kiinnitettiin firman toimitusjohtajaksi. Painimisen osalta Okamuraa nähtiin vain harvoin, tämän painiessa lähinnä alakortissa huumoritteluissa. 


Nopeista päätöksistään tunnettu Okamura luotsasi myös promootion uudelle ajalle vuonna 2004, kun Dragon Gate syntyi. Tämän jälkeen mies oli pitkään promootion kärjessä, esiintyen myös vuosittain Kobe World Hallissa järjestetyssä suurtapahtumassa kertoen Dragon Gaten seuraavista suurista saavutuksista. 


Vuonna 2018 Okamura kuitenkin astui alas johtotehtävistään, vedoten terveyssyihin. Tästä seurasi vuoden 2018 OWE/STRONGHEARTS -sotku, jonka myötä CIMA lähti promootiosta. Sittemmin, vuonna 2019, Okamura ilmoitettiin uuden yrityksen toimitusjohtajaksi. STH. Wrestling niminen agentuuri oli ottanut Okamuran toimitusjohtajakseen. Tämä agentuuri sattumoisin oli #STRONGHEARTSin buukkaustoimisto.


Masaaki Mochizuki


Kuten Okamura, myös Mochizuki oli etevä Karateka. Kitaon Buko Dojon jäsenenä debytoinut Mochizuki ei kuitenkaan pelkkään WAR -karateiluun tyytynyt, vaan alkoi kiertämään freelancerina japanin eri indypromootioita. Vuonna 1999 ovet aukesivat Toryumoniin ja legendaarinen ura sai alkunsa.


Masaaki Mochizuki laitettiin heti kärkeen oman M2K -ryhmän johtajana. Öykkäriheelit olivat yleisöä viihdyttäneitä, mutta myös ärsyttäneitä kujeilijoita. Varhaista menestystä löytyi hyvin, mutta varsinainen läpimurto alkoi Dragon Gaten aikakaudella. Mochizukin mestaruuskaappi on kirjava ja mies on ollut keskeisessä osassa useita eri kärkikahinoita vuosien varrella.


Mochizukin ura on ollut pitkä ja miehelläkin alkaa olla ikää. Tämän huomioiden Mochizuki on niin kehässä kuin verhojen takana sitoutunut kouluttamaan uutta sukupolvea. Dragon Gatessa nähty Mochizuki Dojo koostui Mochizukin kouluttamista Dragon Gaten dojo-oppilaista, josta ponnistivat monet nykyhetken Dragon Gate tähdet. Mochizukin oma poika, Lyoto, on myös aktiivinen painija. 


TARU


Yoshikazu Taru oli yksi Kitaon karatehyppelijöistä, joka ei alussa jäänyt paljolti mieleen. Matkattuaan Meksikoon, löysi mies aivan uuden suunnan ja hän ryhtyi häikäilemättömäksi heeliksi. Toryumoniin päästyään mies laitettiin osaksi Crazy-Max -stablea, toimien heidän managerina ja äänitorvenaan. TARU oli välittömästi yksi vihatuimpia (ja rakastetuimpia) hahmoja koko Toryumonissa. Karismallaan yleisöä hallinnut TARU toi oman otteensa jokaiseen esiintymiseensä.


Dragon Gaten syntyessä vuonna 2004, TARU lähti vähin äänin promootiosta ja siirtyi Keiji Muton houkuttelemana All Japan Pro-Wrestlingiin. AJPWssa TARUlle annettiin oma stable, Voodoo Murders, jota hän vuosikausia johti rautaisella otteellaan. Vakioheeleistä koostuva stable jatkoi promootiossa aina vuoteen 2011, kunnes TARU joutui skandaalin kouriin.


Voodoo Murdersin jäsen Super Hate, oikealta nimeltään Nobukazu Hirai, sai kohtauksen kesken ottelun ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Kohtaus johtui aivoverenvuodosta ja pian selvisikin, että syynä oli takahuoneessa tapahtunut välikohtaus TARUn, MAZADAN ja muiden Voodoo Murdersin jäsenten kanssa. TARU tunnusti syyllisyytensä ja lähti promootiosta pois, maksaen myös korvauksia Hiraille myöhemmin. TARUa ei nähty painikehissä pariin vuoteen.


Vuonna 2013 TARU palasi kehiin Diamond Ring -promootiossa. Sittemmin TARUa on nähty niin Zero1ssa kuin myöhemmin myös All Japanissa. TARU on edelleen brawlaava heeli, jonka temperamentti kenties söi pidemmän uramenestyksen.


Keiichi Kawano


Kawano lähti lukiosta valmistuttuaan työelämään, toimien autoasentajana autotehtaalla. Autotehtaan linjasto alkoi kuitenkin pännimään, joten Kawano päätti lähteä ravintola-alalle. Harmillisesti Koben suurmaanjäristyksen jälkeen vuonna 1995, Kawanon ravintola meni kiinni ja mies joutui etsimään uutta suuntaa. Kitaon Buko Dojossa harjoitellessaan mies sai vielä uuden idean pyörittää ravintolaa, mutta sekin sulkeutui vuonna 1996. Painiura tuntui selkeimmältä vaihtoehdolta.


Kawano debytoi vuonna 1996 WARssa, josta hän sittemmin siirtyi Toryumoniin. Chocoflake K-Ichi nimellä tunnettu Kawano ehti painia Toryumonissa vain pari vuotta, eläköityen vuonna 2001. Eläköitymisen jälkeen, Kawano perusti jälleen ravintolan. Nykyään Kawanon ravintolabisnes on muuttunut ketjuksi ja bisnes tuntuu sujuvan.


Noriaki Kawabata


Noriaki Kawabata ei ehtinyt Toryumonin debyyttiin, eikä hän myöskään ehtinyt painimaan WARssa. Varsinaisen painidebyyttinsä Kawabata teki vuonna 2000 osana Toryumon 2000 Projectia. Lyhyen painiuransa jälkeen Kawabata siirtyi toimistohommiin, työskennellen eri promootioissa ympäri japanin. Nykyään Kawabatan löytää All Japan Pro-Wrestlingin leivistä.


Kawabata yritti pariin otteeseen luoda kilpailijaa Dragon Gatelle. Ensin, hän lyöttäytyi yhteen verkkosivufirma Livedoorin kanssa, jonka kanssa menestys ei pitkään jatkunut. Myöhemmin Kawabata perusti El Dorado -promootion, joka kesti hieman pidempään. Molempien promootioiden idea oli toimia vastapainona Dragon Gatelle, käyttäen pääosin painijoita jotka olivat lähteneet Toryumonin ja Dragon Gaten eron yhteydessä omille teilleen. Moni näiden promootioiden keskipisteenä olleista painijoista oli epäonnistuneen Toryumon X -projektin tuotoksia.


Siirto-oppilas


K-Ness


Animal Hamaguchi Gymistä ovat ponnistaneet useat painimaailman elävät legendat. K-Ness ei ole poikkeus tässä joukossa. Makoto Saito hyppäsi Animal Hamaguchin opista suoraan Michinoku Pro-Wrestlingiin, jossa hän kouluttautui varsinaiseksi painijaksi. Vuonna 1996 debytoituaan Saito hyppäsi yllättäen Wrestle Yume Factory -promootioon, jossa hän otteli vuoteen 1999 asti. Toryumonin tarjoamat mahdollisuudet houkuttelivat nuoren Saiton painimaan, joten hän oli promootiossa mukana alkuvaiheista asti. Lyhyen pyrähdyksen MAKOTO -taiteilijanimellä tehtyään Saito katosi hetkeksi. 


Syyskuussa 2000, Darkness Dragon -niminen painija ilmestyi. Darkness Dragon asemoitiin välittömästi Dragon Kidin ykkösvastustajaksi ja näiden kahden feudi kesti lähes 2 vuotta. Huipentuma nähtiin vuonna 2002 mascara contora mascara -ottelussa, jossa Kid ja Darkness pistivät maskinsa likoon. Maskinsa hävittyään Darkness Dragon paljastui Makoto Saitoksi ja nuoren painijan uran seuraava askel oli epäselvä. Hetki tämän jälkeen miehen maski laitettiin uusiksi ja kehänimeksi muodostui K-Ness.


K-Ness toimi vuosia Dragon Gaten keskikortin vakikasvona. Erityisesti joukkuepainissa kunnostautunut K-Ness toi oman sävynsä joka otteluun, sillä hänen erikoisuutensa oli vastaiskut jokaista painijaa kohden. Taustalla K-Ness toimi yhtenä kouluttajista Dragon Gatessa, koulien uusista toivoista kehäkelpoisia painijoita. Uransa K-Ness lopulta päätti vuonna 2022 jääden eläkkeelle.



Seuraavaksi: Ensimmäisen erän jälkeen Ultimo päätti muuttaa peliä entisestään ja Toryumon 2000 Project tekee ensiesiintymisensä.



Comments

Popular posts from this blog

Lohikäärmeistä viimeiset - Ultimo Dragonin kasvatit - Osa 2 - Toryumon 2000 Project

  Perinteisesti luchatyyli tunnetaan korkealentoisesta tyylistään, jossa kehästä pompitaan ulos ja hurricanranat raikaa. Ultimolla oli uusi visio seuraavalle debyyttierälleen: Lucha Libre Classica. Tavoitteena olisi tuoda perinteisempi Lucha Libre japanin kamaralle. Lucha Libre Classicassa korostuisi enemmän hahmotyöskentely ja mattopaini, hillitymmän lentelyn ohessa. Toryumon 2000 Project oli alusta asti erilainen promootio. Ensimmäisessä showssaan huomiota herätti välittömästi 6-sivuinen kehä, jota oltiin nähty vain Meksikossa (ja sielläkin vain AAAssa). Painopiste siirtyi samalla korkealentoisesta painista perinteisempään mattopainiin. Llave -tyyli pyrki olemaan enemmän lukkoja ja mattoakrobatiaa painottava tyylisuunta, jota Ultimo ja ystävänsä Skayde, tulisivat oppilaillensa kouluttamaan.  Toryumon 2000 Project (T2P) oli promootio promootion sisällä, mutta se ehti olla vain pari vuotta itsenäinen. T2P ja sen painijat liitettiin osaksi Toryumonia vuonna 2003. 5. vuosikurssi T2P -pro

Lohikäärmeistä viimeiset - Ultimo Dragonin kasvatit - Osa 3 - Toryumon X

Kaksi koulutusprojektia myöhemmin, Ultimo Dragon oli suurenmoisen painikoulun johtaja. Toryumon Japan ja T2P olivat molemmat tuottaneet omilla tavoillaan laadukasta sisältöä kotimaan painiskeneen. Nyt kuitenkin Ultimolla oli silmänsä maailmalla. Kolmannen Toryumon -erän tavoitteena olisi luoda täysin uusia, maailmanluokan tähtiä. Japani ei enää riittäisi, vaan X -projektin painijat olisivat tähtiä missä vain he ottelisivat. Ultimo jälleen kerran laittoi haut päälle, toivoen nuoria ja innokkaita painijatoivoja hakemaan hänen painikouluunsa. Dragonilla oli myös alkamaisillaan WWE-sopimus, joten hän tahtoisi käyttää oppilaitaan WWE:n tapahtumissa. X poikkesi aiemmista siinä, että alkukoulutus käytiin Japanissa Toryumonin dojolla. Meksikoon lähettämisessä oli omat riskinsä, joten koulutettavien laatu ja taito varmistettiin ensin Japanissa.  Harmillisesti Ultimon WWE -visiitti jäi lyhyeksi ja samalla kotimaassa kuohui. Ultimon oppilaat halusivat eriytyä omaksi promootioksi, jättäen Toryumon