Skip to main content

Kuninkaiden tie - osa 6 - Uusi sukupolvi



Projekti ei ole jäänyt tuuliajolle, vaan Jumbon ja Misawan ensikohtaaminen oli hyvä hetki pitää taukoa. Projektin jatkuvuuden kannalta hyvä idea, sillä paljon on vielä edessä. Palataan kuitenkin takaisin vuoteen 1990 ja Misawan suuren nousun jälkimaininkeihin.


Toshiaki Kawada vs Kenta Kobashi - kesäkuu 1990

Misawan suuren voiton myötä AJPW:n uusi sukupolvi oli ottanut ensiaskeleen uuden vuosikymmenen kynnyksellä. Misawa alkoi rakentamaan omaa joukkiotaan veteraaneja vastaan, mutta ennen tätä annettiin nuorille, nouseville tähdille näytön paikkoja toisiaan vastaan. Toshiaki Kawada ja Kenta Kobashi olivat näyttäneet olevansa Misawan rinnalla promootion tulevaisuus ja lojaaliudestaan Giant Babaa kohtaan heillekkin annettiin mahdollisuus nousta korkeampaan valokeilaan. 

Vuotta aiemmin kaksikko oli kohdannut nuorisoturnauksessa, mutta nyt edessä oli erikoisnäytösottelu. Selostamossa kerrottiin ottelun olevan epävirallinen nuorten painijoiden johtajuuden päättävä matsi. Heti alussa Kobashi pääsi loistamaan. Kawadan taitavuus oli jo yleisön tiedossa, mutta Kobashin kehitystä ei oltu vielä korostettu. Nyt heti alussa Kobashi alkoi ottamaan hommaa haltuun. Kawadan yritykset kääntää tilanne edukseen olivat Kobashilla tiedossa, jotenka mies piti ottelun alun visusti hallussaan. Kawadalla kuitenkin oli ärjy luonne, jotenka vilppi ja muut hämyisät temput käänsivät suuntaa miestä kohtaan. Ottelussa alettiin nopeutta nostamaan ja Kobashi sekä Kawada näyttivät oivia vastauksia toisten kikkoihin. Suplexeja ja isoja pommeja ei paljolti viskelty, nämä kaksi luottivat iskujen ja lukkojen voimaan. Ottelu kiihtyi entisestää kunnes erinomainen loppusegmentti iski. Mattopainin maailmassa molemmilla oli etu ja selätyksiä vaihdettiin. Parin minuutin sisällä sai olla varpaillaan, sillä mikä tahansa selätysyritys voisi johtaa voittoon. Jännittävän mattoväännön päätteeksi Kawada sai yllätettyä Kobashin ja sai niukan voiton. Kobashi ei ollut uskoa, Kawadan ollessa huojentunut. Molemmat miehet poistuivat voittajina. ****. Tämä oli aivan uskomattoman mainio ottelu. Molempien painijoiden taitavuus oli selkeästi esillä ja tulevaisuuden koitosten kaltaisia draaman kaaria nähtiin paljon. Kobashin vahva suosio oli myös alkanut hiipimään yleisön sekaan, sillä ottelun alkupuoliskolla Kobashin taistellessa Kawadan metkuja vastaan yleisö huusi legendaarikseksi muodostuvaa KO-BA-SHI -chanttiaan.

Stan Hansen vs Kenta Kobashi - Heinäkuu 1990

Kobashin nosto jatkui hetki tämän jälkeen, kun mies pistettiin Stan Hansenia vastaan. Stan Hansen oli Teksasilainen jenkkifutaaja, joka alkoi painimaan jalkapallouransa ohella. World Football League valitettavasti kaatui yrittäessään kisata NFL:n kanssa ja Hansenin ura päättyi tähän. Painimaailmassa miehellä kuitenkin oli kysyntää ja painista tuli päätoimi. Vuonna 1976 Hansen päätyi New Yorkiin ja Vince McMahon vanhemman WWWF:ään. Mies feudasi Bruno Sammartinon kanssa, nousten valitettavan loukkaantumisen (Bruno loukkasi niskansa Hansenin powerslamin kautta) kautta yhdeksi suurimmista heeleistä. Hansenin lariattia pidettiin syypänä tähän ja miehen legenda kasvoi. Kuitenkin New Yorkissa aika alkoi loppumaan ja Vince vanhempi laittoii Hansenin matkalle Japaniin. Hansen debytoi vuonna 1977 New Japanissa, kiitos McMahonien ja Inokin yhteistyön. Brunon telomisen kautta Hansen nousi välittömästi Japanin vihatuimmaksi heeliksi ja main eventejä Inokia, Sakaguchia ja muita New Japanin sankareita vastaan nähtiin useita. Hansen oli myös yksi harvoista, joka voitti Inokilta NWF-mestaruuden vuonna 1980. 1981 Hansen sai puhelun Giant Babalta ja miehelle tarjottiin hyvää diiliä All Japanissa. Isojen japanifirmojen välillä oli käyty paljon talenttiryöstöjä ja Hansen oli suurin veto.

Hansen jatkoi menestystään All Japanissa, ollen mm. Bruiser Brodyn kanssa yksi 80-luvun dominantteja joukkueita. Hansenin ikä alkoi kuitenkin jo painamaan ja myös näkö alkoi hieman pettää. Silti, miehen aura, olemus ja status oli melkein Giant Babasta seuraava. Olikin siis massiivista laittaa nuori Kobashi Hansenia vastaan. Ottelu alkoi vahvasti, sillä itsevarma Kobashi pystyi pistämään kampoihin Hansenille. Hansen kuitenkin sai pidettyä nuoren Kobashin aisoissa. Lopulta homma kuitenkin kääntyi Kobashille, joka nuoruudestaan huolimatta pystyi laittamaan Hansenille vastaan. Hansen sai aina väliin pientä yritystä, mutta Kobashi ei antanut periksi. Hansen jopa oli hyvin kärsivän oloinen, mikä korosti Kobashin tulevaisuuden tähden asemaa. Kobashi jopa antoi Hansenille pariin otteeseen kovia potkuja, mitä Hansen oli ottelun alkupuoliskolla tarjoillut. Kobashilla oli vahva ote ottelusta ja oli lähellä voittaa. Kuitenkin Hansenin ärtyisyys piti huolen, että oikean hetken tullen Kobashi saataisiin maahan ja iskettyä lariatilla kanveesiin. Hansenin lariatista ei nousta, ei edes Kobashi. ***.  Kobashin vahva nousu jatkui jälleen ja nyt miehelle annettiin hyvä näytönpaikka Hansenia vastaan. Yleisö otti tämän täydestä ja jälleen kerran Kobashin nimi raikui yleisössä. Baba oli jälleen rakentanut nousevan tähden. Hansen ei tässä ottelussa tehnyt paljoa, mutta tarkoituksena oli pistää Kobashi valokeilaan.

Jumbo Tsuruta, Akira Taue & Masanobu Fuchi vs. Mitsuharu Misawa, Toshiaki Kawada & Tsuyoshi Kikuchi - Elokuu 1990

Kesäkuun voiton jäljiltä Jumbon ja Misawan vihanpito kasvoi entisestään. Jumbo onnistui rekrytoimaan riveihinsä nuoren Tauen, joka näki mahdollisuuden erottua muista nuorista nälkäisistä. Sumotaustainen Taue oli Jumbon seuraava suuri oppipoika, aiemman osoittautuessa tätä voimakkaammaksi. Misawan talliin taas liittyi Tsuyoshi Kikuchi, joka oli kevytsarjalaisten keskuudessa nouseva tähti. Jumbon tiimissä olevaa Fuchia vastaan otellut Kikuchi oli noussut yleisön suosikiksi nopeaksi. Nämä kaksi ryhmää olivat suoralla törmäyskurssilla.

Heti ottelun alkuvaiheilla kerrotaan ottelijoiden hierarkia:

-Kikuchi on nuorin ja kokemattomin sekä kevyin. Silti matsin edetessä hänestä voi tulla uhkaava vastus

-Taue on myös kokematon, mutta hän on varsinkin Jumbon kanssa erittäin vaarallinen

-Fuchi on hyvä liikenteenohjaaja ja osaa pitää nuoremmat kurissa

-Kawada on innokas ja vahva, mutta innokkuus voi koitua Fuchin ja Jumbon kaltaisten veteraanien kanssa kohtalokkaaksi

-Jumbo on vihainen ja haluaa pistää nuorison takaisin alakorttiin. Hän ohjaa toimintaa

-Misawa tietää mikä heikentää Jumbon ja se on kyynärpää.

Ottelun alkupuolisko koostuu näiden tasojen esittelystä. Erityisen mainittavana onkin, että Misawa pistää kyynärpäätä Jumbolle ja Jumbo ottaa tämän erittäin isona iskuna vastaan. Ottelu etenee hetken, osanottajien ja suunnan vaihdellen. Kikuchi kuitenkin joutuu keskivaiheilla pitkän höykytyksen kohteeksi, jossa kuitenkin toivonpilkahduksia on paljon. Kawadan pyörähtäessä kehään saadaan läheltäpiti tilanteita - Kawada voi viedä ottelun yksin. Misawa toimii Jumbon neutralisoijana aina tilanteen tullen. Fuchi pitää kovaa kuria ja kääntää aina tilanteen edukseen.

Ottelun loppu lähestyy ja yhtäkkiä alkaa tapahtua. Kikuchilla iskee turbovaihde ja mies alkaa laittamaan iskuja vastaan. Paljon toiveikkaita hetkiä, mutta aina mies saadaan alas. Misawa pääsee kehään ja kohtaa Jumbon. Jumbo saa kyynärpäistä ja harvinaisessa näyssä Misawan ollessa yliotteessa, yleisö huutaa Misawan nimeä tämän hakatessa kyynärpäätään Jumbon kalloon. Taue on myös herännyt ja onnistuu antamaan Misawalle kampoihin. Huvittavan näköinen sumoläiskintä saa yleisöltä vahvan reaktion. Meininki on aivan uskomatonta ja loppu voi tulla millä hetkellä hyvänsä. Misawan ja Kawadan keskittyessä Jumboon ja Fuchiin, Kikuchi on pistämässä ihmettä kehässä. Taue on yksin eikä veteraanit ole ohjastamassa. Kikuchi melkein nappaa voiton, mutta Tauen raju powerslam pistää juniorin maahan. ****. All Japanin kuusinotteluista on paljon kehuja ja tämän myötä ymmärrän miksi. Kaikilla ottelijoilla on selkeä rooli ja *dynamiikat* määrittävät mihin ottelu jatkuu. Tämä kuulemma ei edes ollut mitään verrattuna tulevaan, eli jotain huikeaa on edessä.

Jumbo Tsuruta, Masanobu Fuchi & Mighty Inoue vs. Mitsuharu Misawa, Kenta Kobashi & Tsuyoshi Kikuchi

Veteraanien viha näkyi myös maaseudulla. Mighty Inoue oli yksi IWE -promootion raunioista loikannut veteraani, jonka räväkkä volttityyli oli vanhemman fanikunnan suosiossa. Tämä taisikin olla syy, jonka myötä hänet pistettiin Jumbon talliin. Yleisössä oli nuorempaa väkeä, joille vanhat ärjyt ukot eivät olleet kannustettavissa. Nuoret tähdet taasen olivat sitä mikä heidät paikalle toi.

Jälleen kerran Kikuchi saa aloittaa, mutta joutuu pian alakynteen. Onneksi Jumbon päästessä kehään alussa Misawa on pistämässä kyynärpäätä ja Jumbo joutuu hakemaan itseään kehän laidalta. Korvaan osunut kyynär häiritsee koko loppuottelun ajan. Meininki on pitkälti samaa kuin edellisessä ottelussa. Ainoastaan Mighty Inouen veteraanistatus muuntaa tilanteen hieman Misawan porukalle epäsuotuisaksi. Onneksi tilanne kääntyi kiitos Misawan kyynärpään, sillä Jumbo oli kehävuorossa. Kobashi on myös innokas ja tekee pari vakavaa virhettä ottelussa. Veteraanit ottavat tästä kaiken irti. Jumbolle pitää nostaa hattua, sillä mies myi Misawan kyynärpäät aivan loistavasti.

Ottelu pysyy kasassa pitkälle yli 20 minuutin, kunnes Jumbo ja Misawa alkavat saamaan toisistaan tarpeeksi. Kobashi ja Inoue olivat myös tukkanuottasilla, joten mähinä siirtyi kehän ulkolaidalle. Misawan ja Tsurutan uusintaottelu oli äskettäin ilmoitettu, joten fanit saivat nähdä esimakua. Misawa oli kyynärpäänsä kanssa hakkaamassa Tsurutaa ympäri areenaa samalla kun kehässä tapahtui asioita. Fuchi oli päässyt Kikuchin kanssa taistoille ja veteraani otti selvän voiton nuoresta Kikuchista. Misawa selkeästi menetti katseensa ottelusta, sillä parin viikon kuluttua oteltaisiin mies miestä vastaan. ***. Aiemman ottelun kaltaista megasettiä ei nähty, mutta Misawan ja Jumbon ottelun panokset kovenivat. Kyynärpää pistää Jumbon maahan.**

Akira Taue, Masanobu Fuchi & Mighty Inoue vs. Mitsuharu Misawa, Toshiaki Kawada & Tsuyoshi Kikuchi - Elokuu 1990

Uusintaottelu lähestyi, mutta kiertue oli vielä kesken. Osakan illassa nähtiin taas joukkuottelu. Kobashille oltiin luvattu Tsurutaa vastaan yksilöottelu samana päivänä. Kawada astui paikkaamaan, tavoitteena Tauen päihittäminen.

Kawadalla ei ole yhtään kunnioitusta Tauea kohtaan. Lukot rikotaan kovilla potkuilla. Tauen nousu on ollut nopeaa ja Taue pystyy pistämään Misawalle hyvin kampoihin. Misawan ja Kawadan tiimityöskentely on vahvaa, tavoitteena selkeästi loppuvuoden joukkueturnauksen voitto. Kikuchi on myös aivan liekeissä, haluten piestä Fuchin takaisin 80-luvulle. Kikuchi kuitenkin nopeasti joutuu vanhaan kunnon alakynteen. Vaikka sisua on, ei se veteraanien metkuja pysäytä. Taue lähes teurastaa Kikuchin yläköyden kyynärpääpudotuksellaan. Kikuchia piestään huolella, eikä mitään toivoa ole näkyvissä. Kikuchi pääsee pakenemaan ja Misawa pääsee kehään. Misawalla on vitonen silmässä ja Mighty Inoue saa maistamaan Misawan kyynärpäätä. Taue tulee paikkaamaan, edes sumoläpsyt eivät kyynärtä pysäytä. Kawada ja Taue vaihtavat hetken hyökkäyksiä, mutta Misawan ja Kawdan yhteistyö saa tilanteen nuorison puolelle. Fuchin häiritesäs selätystä Osakan yleisö antaa vahvaa buuausta.

Tilanne on vahvassa taistossa, mutta Misawan porukka saa kunnon yliaseman. Taue lentää ulos, Kikuchi ottaa Inouen ulkopuolella käsittelyyn. Kawada pehmentää Fuchin ja Misawa pääsee kehään. Misawa iskee yläköydeltä lentävää kyynärpäätä. Fuchi on tyrmätty. Hetken hämmentelyn jälkeen Misawa selättää ja nuoriso ottaa voiton. Fuchi on kyynärpäästä aivan tyrmätty. Jumbolle se teki hallaa, heikommille vielä pahempaa. **. Lyhyt ottelu, joka loppui äkkiä. Rakentelua uusintaotteluun.

Seuraavaksi: Kobashin koitos ja uusintaottelu.

Comments

Popular posts from this blog

U:n perilliset - Osa 1

 “Paini on urheilun kuningaslaji”. Tällä ajatusmaailmalla Antonio Inoki lähti rakentamaan uutta painiorganisaatiotaan, New Japan Pro-Wrestlingiä vuonna 1972. Karl Gotchin ja Billy Robinsonin kaltaisten painivirtuoosien myötä New Japan lähti muokkaamaan tyyliään eräänlaiseksi proto-MMA-tyyliseksi väännöksi. Tyylin paremmuutta todistettiin vuonna 1976 alkaneilla näytösotteluilla, joissa painisankari Inoki haastoi kulloin minkäkin lajin mestarin. Suurimpana huipennuksena (ja epäonnistumisena) nähtiin ottelu nyrkkeilyn kiistatonta mestaaria, Muhammed Alia vastaan. Inokin otellessa spektaakkeleita, koulutettiin dojossa perinteistä catch-painia Gotchin ja Robinsonin opissa. NJPW:n nuoriso sai perinteisen koulutuksen, jotta hekin voisivat joku päivä todistaa painijoiden olevan kamppailijoista voimakkaimpia. Nousukautta kesti pitkään 1980-luvulle, kunnes vuonna 1983 NJPW romahti. Antonio Inoki oli kanavoinut ennätystuotot omaan sivuprojektiinsa, Anton Hiseliin. Kyseinen bioteknologiafirma ...

Lohikäärmeistä viimeiset - Ultimo Dragonin kasvatit - Osa 3 - Toryumon X

Kaksi koulutusprojektia myöhemmin, Ultimo Dragon oli suurenmoisen painikoulun johtaja. Toryumon Japan ja T2P olivat molemmat tuottaneet omilla tavoillaan laadukasta sisältöä kotimaan painiskeneen. Nyt kuitenkin Ultimolla oli silmänsä maailmalla. Kolmannen Toryumon -erän tavoitteena olisi luoda täysin uusia, maailmanluokan tähtiä. Japani ei enää riittäisi, vaan X -projektin painijat olisivat tähtiä missä vain he ottelisivat. Ultimo jälleen kerran laittoi haut päälle, toivoen nuoria ja innokkaita painijatoivoja hakemaan hänen painikouluunsa. Dragonilla oli myös alkamaisillaan WWE-sopimus, joten hän tahtoisi käyttää oppilaitaan WWE:n tapahtumissa. X poikkesi aiemmista siinä, että alkukoulutus käytiin Japanissa Toryumonin dojolla. Meksikoon lähettämisessä oli omat riskinsä, joten koulutettavien laatu ja taito varmistettiin ensin Japanissa.  Harmillisesti Ultimon WWE -visiitti jäi lyhyeksi ja samalla kotimaassa kuohui. Ultimon oppilaat halusivat eriytyä omaksi promootioksi, jättäen Tory...

Eiji

  5 vuotta sitten sankarini menehtyi. Oli maaliskuun 4. Päivä vuonna 2016.  Vilpoisena alkukevään päivänä muistan avanneeni läppärini ja seuraamani painisivuston etusivulla luki suru-uutinen. Olin ehtinyt asua Japanissa jonkin aikaa ja miettinyt, josko pystyisin tapaamaan tämän nuoruuden idolini edes kerran. Ensimmäisen kerran mahdollisuus olisi ollut vuonna 2009, kun Dragon Gate järjesti Hayabusan kunniaksi tribuuttitapahtuman. Matka oli jo varattuna, mutta jouduin siirtämään sitä muutamalla kuukaudella akuutin terveydellisen kriisin takia. Vuonna 2016 ajattelin, että ehdin käymään jollain hänen baarikeikoistaan. Aikaa olisi vielä tavata. On kovin hankala lähteä purkamaan tuntoja 5 vuoden jälkeen, mitä hän merkitsi minulle. Eiji Ezaki, tunnetummin Hayabusa, oli yksi 90-luvun näyttävimpiä ja hurjapäisimpiä painijoita. Painija, joka uhmasi omia rajojaan ja laittoi kehonsa likoon joka ilta. Mies joka kantoi horjuvaa promootiota harteillaan aina sen loppumetreille saakka. Mies jo...