Alku
2021, vuosi sisällä nyhjöttämistä ja median kulutusta takana. Nettiä selaillessani törmäsin videokokoelmaan All Japanin suurimmista hetkistä. Osa näistä tuttuja, moni vähemmän. Hetken googlailtuani rupean pohtimaan, että miten tämä tarina on rakentunut ja millaisen saagan Giant Baba loi. Hetken kaiveltuani löysin listauksia otteluista, jotka ovat pakko katsoa. Tämän lisäksi tein hieman omaa taustatutkimusta, jonka kautta muodostui kattava listaus otteluista joilla on painoarvoa tarinan kannalta. Mediaa voi kuluttaa itse, mutta mukavampaa on jakaa ajatuksia muille. Tämän myötä aloitin projektin kirjoittamisen ensiksi Smarksiden foorumille. Foorumi on kuitenkin pitkämuotoiselle tekstille pitkällä aikavälillä heikko alusta. Päätin siis sirtää tekstini tähän blogiin, jotta potentiaaliset lukijat löytävät tekstin ja sisällön helpommin. Samalla myös omaa kirjoituskynää saisi teroitettua.
Kirjoittajasta
Pian jo 20 vuotta painia seurannut tietotyöläinen Helsingistä. Alkukipinä lajiin tuli 2000 -luvun taitteen brittiläisistä pelilehdistä, joissa käsiteltiin kummallista ilmiötä amerikasta. Pian tämän jälkeen SubTV:n painilähetykset alkoivat kaapelissa ja koukutus oli syntynyt. McMahonien sirkusta seuratessa intouduin internetin maailmasta hakemaan lisätietoa ja painimaailman kattavuus aukesi. Hyvin nopeasti Japanin painiskene tuli tutuksi ja kulutin tätä pitkälle 2010 -luvulle asti. Ohessa myös sivuretkiä Ring of Honorin ja Chikaran kaltaisiin indy-kehtoihin. Japanilainen paini vei sielun niin syvälle, että päädyin hetkellisesti asumaan maahan.
Formaatista
Kuten yllä mainittua, koostuu projekti pääasiallisesti yksittäisistä otteluista. Kaikkea materiaalia ei ole edes realistista haalia ja osa tavarasta vaikuttaa minimaalisesti kokonaiskuvaan. Kaikkia turnausotteluitakaan ei käsitellä, koska osa niistä on täyteotteluita ajamaan tarinaa kohti lopullista päätöstä. Postaukset tulevat olemaan pääosin otteluarvosteluita, mutta kontekstia on lisätty jokaiseen otteluun. Erityisesti pitkien aikaharppausten välissä on typistetty historian oppitunti tapahtumista, jotka johtivat tähän hetkeen.
Lähteet
Ottelulistan pohjana toimivat seuraavat listaukset:
The Ditch's chronological All Japan & Noah matchlist
My Journey through Wrestling - 1990s All Japan Master list
Mitsuharu Misawa vs Toshiaki Kawada - 14 Disc Feud -kokoelman matsilista
Avustavina tietolähteinä toimivat
Walking the King's Road -videoesseesarja
Comments
Post a Comment