Mikä sitten oli kuninkaiden tie? Markkinointilause, josta muodostui buukkausfilosofia. Giant Baban ideana oli rakentaa monivuotinen saaga, jonka avulla hän kykenisi luomaan uusia japanilaisia tähtiä ja luomaan jatkumoa heitä seuraaville sukupolville.
Ottelulistan olen koostanut itse, mutta apuna olen käyttänyt Ditchin kronologista videokatsausta, muutamaa muuta videokokoelmalistaa sekä tätä listausta 1990 -luvun otteluista.
Jotta koko tarina saadaan pohjustettua hyvin, on syytä suunnata 80-luvulle. Olin nirsompi näiden suhteen, sillä kasarin All Japanissa oli hyvin erilainen tyyli ja omat tarinansa. Minä taas haluan jäljittää kuninkaiden tien alkuaskeleet sekä pitää projektin jotenkin realistisena.
Tarina alkaa nuoren Mitsuharu Misawan uran alkuvaiheilla, kun mies oli vielä kevyen sarjan ottelija. Vuonna 1981 debytoinut Misawa aloitti uransa kevytsarjalaisena, kuten perinteisiin kuuluu. 1980 -luvulla ei japanilaisten väliset ottelut olleet isossa roolissa, vaan Baba buukkasi perinteikkäästi ulkomaisia painijoita taistelemaan kotimaan urhoja vastaan. Diskauksia ja sekoilua oli paljon. Joukkueottelut olivat suuressa osassa
---
Tiger Mask vs Kuniaki Kobayashi - Kesäkuu 1985
Aloitetaan Misawan kenties arvostetuimmalla kevyen sarjan ottelulla. Vuonna 1984 Giant Baba hankki oikeudet Tiger Maskin hahmoon, jota aiemmin New Japanissa esitti Satoru Sayama. Maski annettiin nuorelle tähdelle nimeltään Mitsuharu Misawa, joka nopeasti nousi kevytsarjalaisten hierarkiassa korkealle. Baba oli tehnyt taktisia rekrytointeja ja hommannut riveihinsä Tiger Maskin suurimpia vastustajia. Yksi heistä oli “Tiger Hunter” Kuniaki Kobayashi, joka loikkasi New Japanista All Japanin riveihin. Kobayashi nousi lähes yhtäkkiä mestariksi ja hallitsi divisioonaa. Olikin vain ajan kysymys milloin Tiger Mask haastaisi Kobayashin.
Ottelu on melko tyylipuhdasta junior-ottelua 80-luvulta. Tiger Mask oli lennokas hyvis, kun taas Kobayashin suvereeni tekniikkatyöskentely pyrki pitämään tiikerin maassa. Ottelu olikin melkoinen shakkiottelu, sillä kumpikin yritti saada jallitettua toisen omalla tyylillään. Pari isoakin Tiikerin spottia nähtiin, mutta Kobayashi piti pedon aisoissa. Lopulta Tiikerin yritys voittaa tekniikkapainija omassa pelissään koitui tappioksi, sillä yritys tehdä Kobayashin repertuaariin kuuluva fishermans suplex kääntyikin Tiger Maskia vastaan ja Kobayashi säilytti vyönsä. Erittäin mainio ottelu. ***.
Huomioitavaa on, että tämä ottelu oli Tiger Maskin viimeisiä kevyen sarjan otteluita. Tiger Mask kärsi tässä ottelussa polvivamman, joka hidasti toimintaa. Mestaruuskautensa jälkeen tiikeri nostettiin vaivihkaa painimaan raskassarjalaisten kanssa.
Jumbo Tsuruta & Genichiro Tenryu vs Riki Choshu & Yoshiaki Yatsu - Tammikuu 1986
Misawan pyöriessä kevytsarjassa kortin kärjessä heiluivat kotikutoiset tähdet Tenryu ja Tsuruta. Sumopainija ja vapaapainija olivat All Japanin ensimmäisiä suuria kasvatteja, jotka urheilutaustansa myötä nostettiin heti kortin kärkeen. Tenryu ja Tsuruta muodostivat joukkueen ja olivat kärkinimiä. Useimmat ottelut olivatkin Tenryu ja Tsuruta vastaan milloin mikäkin ulkomainen parivaljakko. Tähän tuli hyvin nopeasti muutos vuonna 1985, kun nuori ykköstähti Riki Choshu lähti New Japanista. New Japanin perustaja Antonio Inoki oli kavaltanut rahaa promootioltaan rahoittaakseen biolannoiteprojekteja Brasiliassa. Tämä ei kovin monelle kuulostanut hyvältä ja New Japan menetti useita tähtiään. Osa lähti Choshun mukaan, kun taas Akira Maedan ja Satoru Sayaman poppoo perusti UWF:n. Tämän promootion tarina tulee vastaan vielä. Bisnesmiehenä Baba hankki kuumimman vapaan agentin välittömästi riveihinsä. Choshu joukkoineen teki invaasion ja All Japanin katsojaluvut raketoivat shortatun osakkeen lailla. Choshun perässä seurasi Yoshiaki Yatsu, joka oli New Japanin yläkortissa päässyt Antonio Inokin kaltaisten nimien kanssa ottelemaan.
Tsuruta ja Tenryu olivat hallitsevat mestarit joita vastaan Choshu ja Hara lähtivät haastamaan. Tsuruta ja Tenryu olivat poikkeuksellisesti heelejä, jotka eivät katsoneet hyvällä ulkopuolelta tulleita tähtiä. Tsuruta olikin jo viikkoa aiemmin käynyt Choshua vastaan “joukkueottelun”, joka oli suoraansanoen pahoinpitely. Choshu saapui mestaruusotteluun teipattujen kylkiluiden kera. Itse ottelu oli sitten jotain aivan uskomatonta. Tenryu ja Tsuruta ovat suvereeni mestarikaksikko, jotka vahvasti eristivät Yatsun ja Choshun toisistaan. Yatsu kuitenkin vahvana piti puoliaan eikä antanut heti periksi. Tsurutan käsitellessä Yatsua, Tenryu kävi hoitamassa Choshun pois pelistä heitellen tätä ympäri kehänympäristöä. Yatsu sai välillä kuitenkin yliotteen ja mestareiden oli vaihdettava freesi mies tätä painikonetta vastustamaan. Sitten Choshu päästettiin kehään ja yleisö räjähti. Choshun iskettyä perusliikkeensä ja pehmitettyä Tsuruta, Yatsu palasi hoitamaan. Choshu oli kuitenkin herännyt otteluun ja alkanut pistää kunnolla kampoihin häiriköivälle Tenryulle. Lopputaistossa nähtiinkin, kuinka Choshu alkoi entistä herkemmin hyppimään kehään rikkoakseen selätyksiä ja hakatakseen vastapuolen öykkäreitä. Aiemmin ottelussa hän ei tätä tehnyt, sillä a. Choshu oli face ja b. Tenryu piti huolen että Choshu ei pystynyt keskittymään kehän tapahtumaan. Erityisenä kohokohtana pitää nostaa Choshun raivo, kun Tenryu parodioi miehen kuuluisaa juoksulariattia. Lopulta kuitenkin Tsurutan huolellinen Choshu-hallinta antoi Tenryulle mahdollisuuden iskeä powerbombin ja vyö pysyi mestareilla. ****½. Loistavaa joukkuepainia loistavalla tarinankerronnalla.
Jumbo Tsuruta & Tiger Mask vs Genichiro Tenryu & Ashura Hara - Kesäkuu 1987
Vuotta myöhemmin Tsuruta ja Tenryu olivat välirikossa. Choshun porukan palattua New Japaniin, muodostui voimatyhjiö. Ashura Hara oli romahtaneen International Wrestling Enterprisen (IWE) suojatteja, joka tuotiin All Japanin keskikorttiin taistelemaan kotikutoisia kasvatteja vastaan. Samalla Tenryu alkoi näyttämään viheliäisempää puoltaan, hakaten mm. Tiger Maskin yksilöottelussa. Tenryu otteli Ashura Haran kanssa tasapelin, jonka myötä herrat ilmoittivat olevansa uusi joukkue. Pian seuraan liittyivät Samson Fuyuki, Great Kabuki, Yoshinari Ogawa ja muuan Toshiaki Kawada. Revolution oli syntynyt. Kaikki tämä sen takia, että Tenryu halusi japanilaisten painijoiden välisten otteluiden nousevan etualalle.
Tiger Mask oli tässä vaiheessa noussut Tsurutan vakiokumppaniksi ja nyt ensimmäistä kertaa 4 vuoteen, Tenryu ja Tsuruta ottelisivat ensi kertaa. Ottelu olikin pohjustusta tulevalle. Tiger Mask otti iskua Tenryun ja Haran joukkueelta, Jumbo tulisi pelastamaan. Myös ottelijoiden hierarkia tuli selväksi. Nuori Tiger Mask otti iskua helposti Haralta, mutta Hara sai aina tuta Jumbon vihan. Tiikeri pääsi pari kertaa yllättämään Tsurutan, mutta kokenut joukkuepainija onnistui aina saamaan partnerinsa avukseen. Tsuruta ja Tenryu olivat kehässä keskenään hyvin vähän, mutta jokainen interaktio oli täynnä intensiteettiä ja vihaa toista kohtaan. Jumbo läpsii ja Tenryu potkii. Tulevien otteluiden siemenet oli kylvetty. Harmillisesti ottelu kärsi All Japanin kasarikriisistä eli kunnon lopetuksen puutteesta. Paljon iskua ottanut Tiger Mask on Tenryun kynsissä, kun Tsuruta hyökkää kehään. Hara näkee tilanteen ja iskee Jumbon maahan. Lopulta Tenryu ja Hara ottavat Jumbon työskentelyyn, jonka myötä tuomari diskaa parivaljakon. **½
Jumbo Tsuruta vs Genichiro Tenryu - Elokuu 1987
Aiempi ottelu pohjusti tulevaa. Tenryu ja Tsuruta kohtaisivat yksilöottelussa Nippon Budokanissa pidettävässä pääottelussa. Yleisö on aivan pähkinöinä. Ottelun alussa on heti havaittavissa muutoksen tuulet, sillä ottelutyyli on erilainen mitä AJPWssä oltiin totuttu. Heti alussa nähtiin sekvenssi, jossa Tenryu yrittää enzuigiriä samalla kun Jumbo hakee jumping kneetään. Kumpikaan ei tässä onnistu, mutta ottelun perustavoite on aseteltu. Loppujen lopuksi homma lähteekin isommalle vaihteelle, sillä Jumbolla menee hermo Tenryuhun ja polvisuoja lähtee pois. Jumping Kneetä suoraan päähän. Vertahan siitä alkaa Tenryulta vuotamaan. Molemmat painijoista saavat aina hetkellisen yliotteen, mutta kärkipainijoina he tuntevat toistensa kikat. Heiluriliikettä tapahtuu koko matsin ajan. Ottelun kriittisin hetki tulee, kun Jumbo yrittää hyökätä polvellaan kulmassa olevaa Tenryuta kohti. Tenryu väistää ja onnistuu vetämään reunasuojuksen alas, Jumbon ottaessa ison tällin.
Loppuhuipennuksessa miehet taistelevat kehän ulkopuolella, Jumbon polven ottaen edelleen osumaa. Jumbolla menee hermo Tenryuhun lopullisesti ja hän alkaakin laittamaan enzuigirejä saadakseen entisen joukkuetoverinsa maahan. Lopulta mähinä kehänlaidalla päättää ottelun. Jumbo yrittää päästä kehään, mutta kehään palannut Tenryu iskee enzuigirejä pitääkseen Jumbon poissa kehästä. Lopulta Tenryun ja Tsurutan lariatvaihto pistää molemmat kanveesiin ja köysiin sotkeutunut Jumbo lasketaan ulos. ***. Ottelu on nykymittapuulla varsin mitäänsanomaton, mutta tärkeä peruskivi tulevaisuudelle. Nimekkäiden painijoiden yksilöottelut tulisivat muodostamaan All Japanin perustyylin. Menee kuitenkin vielä hetki, ennenkuin kaikki urut soivat täyttä häkää.
---
Seuraavassa osassa: Uusia tuulia ja toinen pääpilareista tekee ensiesiintymisensä
Comments
Post a Comment